Te olejki otrzymuje się z roślin, które znamy z naszej kuchni. Olejki produkuje się z nasion, korzeni lub kory roślin.
Cynamon cejloński
Cinnamomom zeylanicum
Źródło uzyskiwania olejku: Destylacja łupków kory z małego drzewa rosnącego na Sri Lance, Indiach i Madagaskarze. Gorszy jakościowo olejek otrzymuje się z liści i gałązek.
Natura olejku: Jasno bursztynowy płyn o konsystencji wody lub alkoholu.
Zapach i działanie olejku: Ciepły, korzenny, wytrawny trwały aromat. Rozgrzewa i pobudza. Uważany za afrodyzjak.
Zastosowanie terapeutyczne: Używać jako odświeżacza powietrza ma działanie antydepresyjne ,antyseptyczne lub jako kadzidełka przy chorobach infekcyjnych.
Dobrze się łączy z olejkami: Innymi korzennymi, kadzidłowym i cytrusowymi.
Mity i działanie magiczne: Cenna przyprawa od czasów starożytnych, sprowadzona do Europy przez Fenicjan.
Cena i dostępność olejku: Średnia cena. Tańsze i dostępne olejki z liści. Olejek z kory najłatwiej dostać w sprzedaży wysyłkowej.
OSTRZEŻENIA: Używać do aromatyzowania pomieszczeń, silnie podrażnia skórę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie zapraszam do komentowania.