niedziela, 7 października 2012

Szczypta przypraw.


Te olejki otrzymuje się z roślin, które znamy z naszej kuchni. Olejki produkuje się z nasion, korzeni lub kory roślin.







Cynamon cejloński
Cinnamomom zeylanicum



Źródło uzyskiwania olejku: Destylacja łupków kory z małego drzewa rosnącego na Sri Lance, Indiach i Madagaskarze. Gorszy jakościowo olejek otrzymuje się z liści i gałązek.

Natura olejku: Jasno bursztynowy płyn o konsystencji wody lub alkoholu.

Zapach i działanie olejku: Ciepły, korzenny, wytrawny trwały aromat. Rozgrzewa i pobudza. Uważany za afrodyzjak.

Zastosowanie terapeutyczne: Używać jako odświeżacza powietrza ma działanie antydepresyjne ,antyseptyczne lub jako kadzidełka przy chorobach infekcyjnych.

Dobrze się łączy z olejkami: Innymi korzennymi, kadzidłowym i cytrusowymi.

Mity i działanie magiczne: Cenna przyprawa od czasów starożytnych, sprowadzona do Europy przez Fenicjan.

Cena i dostępność olejku: Średnia cena. Tańsze i dostępne olejki z liści. Olejek z kory najłatwiej dostać w sprzedaży wysyłkowej.

OSTRZEŻENIA: Używać do aromatyzowania pomieszczeń, silnie podrażnia skórę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania.